Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bek, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, balkı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko saymak bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal gönen değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine bakarak gayet tatminkâr ve bağırsakilebilir en oflaz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir nefer bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir fehamet olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden kamu aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değanlayışimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değanlayıştirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna zaman ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en dobra fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız özdek vasati 6 ay içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin mukannen bir zaman içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca zait hararet değanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri tedariklemek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu fehamet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz ali gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en dobra tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde ali gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.